گزارش مجموعه نشست های پیرامون بیونیک
به نام آنکه جان را فکرت آموخت به نور دل چراغ جان بر افروخت
ما طراحی بیونیک
مجموعه نشست هایی پیرامون بیونیک
سخنرانان :
دکتر بهرام تفقدی ( استاد یار رشته اکولوژی , عضو هیئت علمی پژوهشگده کشاورزی سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران )
استاد سهیلا فتحیه ( استاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد هنر و معماری و دانشگاه هنر)
استاد سعید زهری (استاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد هنر و معماری و عضو انجمن مدرسان طراحی صنعتی )
برنامه “ما طراحی بیونیک” در ۵ هفته و ۵ جلسه برگزار شد.
تعداد شرکت کنندگان در این برنامه ها حدود ۱۸۵ نفر بوده که ۶۰ نفر به صورت ثابت در تمام برنامه ها شرکت کردند.
این جلسات با موضوعات:
- خلاقیت
- نوآوری ساختار یافته
- تفکر سیستمی
- تقلید زیستی
- طوفان ذهنی
تمام جلسات در سالن ۱۰۷ دانشگاه هنر و معماری طبق برنامه زمانبندی برگزار شد.
اتفاق خاص: به دلیل هم زمانی روز استاد و معلم با اولین روز سخنرانی از پیشکسوت بزرگوار استاد داورزنی توسط انجمن و با حضور مدیر گروه طراحی صنعتی استاد صامت حقیقی و استاد زهری تقدیر شد.
تمام این جلسات هر کدام با هدفی خاص برگزار شد که در زیر به آنها و چکیده ای از سخنرانی ها اشاره می شود:
خلاقیت
معرفی انواع تفکر و ریشه تاریخی آن، عملکرد مغز راست و چپ همراه (عملی)، عملکرد و ارزیابی سیستم آموزش فعلی و تاثیر آن روی خلاقیت(عملی)، بررسی عوامل حواشی تاثیر گذار در کاهش و افزایش خلاقیت، معرفی نمونه افراد خلاق، چگونگی روند تبدیل داده – اطلاعات – دانش و خرد، رابطه خلاقیت با سن – هوش – جنسیت و …، آشنایی با نیازهای یک کار خلاق و افزاش خلاقیت(عملی)، درک احساس و حال و هوای فرد خلاق و خلاقیت.
تقلید از طبیعت
معرفی هستی به عنوان آزمایشگاهی با ۳/۸ بیلیون سال تجربه، معرفی طبیعت به عنوان گنجینه ای از الهام بخش ترین، موثر ترین و پاک ترین روشها برای مهندسی، تعریف تقلید از طبیعت یا Biomimetic و انواع آن، مثالهای مختلف از کاربرد ایده های طبیعی در صنعت الهام گرفته از حیوانات، حشرات، گیاهان، میکروارگانیسمها و ….، چگونه به طبیعت نگاه کنیم، رموز یک طراحی درست، هنگام جستجو در طبیعت چه سوالاتی از خودمان بپرسیم.
طوفان ذهنی
معرفی انواع و روشهای جلسات طوفان ذهنی، تشکیل تیم های ۶ تا ۱۲ نفره و پیاده سازی عملی جلسات طوفان ذهنی با موضوع تقلید از طبیعت در طراحی های صنعتی
تفکر سیستمی
چکیده: در این سخنرانی به مباحثی شامل مدلسازی، سیستم، اجزاء، تفکر کل نگر، تفکر جزءنگر، انواع سیستم ها، تفکر رگرسیونی، مشکلات متداول در تفکر، تجربه های اشتباه از عدم تفکر سیستمی در حل مشکلات پرداخته خواهد شد.
اهداف: هدف از این سخنرانی این است که با معرفی تفکر سیستمی و فواید آن بتوان در مخاطب این دیدگاه را ایجاد نمود تا بتواند با فاصله گرفتن از موضوع و مشاهده تمامی اجزاء و روابط بین آنها راه حل های بیشتر و مفید تری را در حل مسئله بدست آورد.
اهمیت و ضرورت: مشکلات ناشی از تفکر جزء نگر باعث می شود تا بجای حل بنیادی مسئله بدنبال ساکت کردن آن و یا حذف آن باشیم لذا ضرورت دارد تا ضمن آشنا شدن با این روش تفکر اگاهانه تر و با تخریب کمتری با مشکلات و مسائل اطراف برخورد کنیم.
نوآوری ساختار یافته TRIZ
چکیده: معرفی دانش نوآوری ساختار یافته، تاریخچه آن، کاربردهای آن و معرفی و ارائه مثالهایی از ۴۰ راه حل این مسئله در این سخنرانی ارائه خواهد شد.
اهداف: این علم در واقع الگوریتم اختراع است و آشنایی با آن با هدف معرفی این تکنیک به مخاطبین برای کاربرد آن در حل مسائل است تا بتوانند در مسیر ساده تر و موثر تری همانند بسیاری از شرکتهای تجاری جهان سوالات خود را پاسخ بدهند.
اهمیت و ضرورت: این تحول عظیمی در توسعه نوآوری در شرکتهای تجاری و همچنین حل مشکلات علمی داشته است. لذا آشنایی با روش و کاربرد آن برای دانشجویان اهمیت بسیاری دارد.
در جلسه چهارم از دانشجویانی که علاقه مند بودن در مسابقه شرکت کنند ثبت نام به عمل آمد و موضوع توسط اساتید ارائه شد؛ گروه ها در جلسه پنجم کار خود را ارائه دادند و از آن دفاع کردند و پس از دفاع شرکت کنندگان ,نفرات برتر توسط داوران مشخص شد و از همه شکت کنندگان تقدیر به عمل آمد.
سرپرست برنامه: محمد جواد دوستی
گروه اجرایی: مهدی غفاری، کوروش مهدوی، محمد رضا تکیه، احمد رضا وکیلیان، خانم فروتن، خانم توکلی، خانم طهماسب
تشکر ویژه از همراه و همکار در تمام مراحل برگزاری برنامه ها مهدی غفاری
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.